Rabu, 22 April 2009

ISTANA KECILKU....

Setelah lebih 2 tahun menunggu... akhirnya... Alhamdulillah... Istana kecil kami sudah siap... baru minggu lepas aku p amik kunci... Ari Ahad ari tu dah p cek kerosakan ... ada la sket kerosakan... plaster siling kat ruang makan berlubang sket... mebi sbb bocor kot... lain2 nampak ok je takat la ni...
Pasni aku rasa nak potostat badan aku jd 2-3 ke.... mana nak siap umah.. nak siap bunga... bz dgn pilihanraya plak dahhhh.... huhuhu... harus la lg tak abih pilihanraya aku balik keja lewat... mcm ari tu.. smp pkl 2-3 pg... sabtu ahad pun tak dak off... (***buang duit la kan pilihanraya byk kali... lenkali nak letak jawatan la apa la..soh org tu tanggung kos semua.. tak la abihkan duit rakyat mesekin mcm kita ni, depa nak jd YB la... Menteri la... kita yg penat smp tak cukup tido sok dah jd YB la.. Menteri la... kita ni... habuk pun tarak... erkkkk- sori ***) yg paling terasa... bila dah ada istana wojib la kan bayar monthly payment... huk huk huk... aku nnt dok imagin tgk payslip aku... tp sib bek gak la ada gomen yg bg wat loan... tidak tak merasa la ada istana... TQ gak la kak 'Pak Lah' sbb naikkan kelayakan pinjaman perumahan... hehehe... memula aku pening gak la takut tak lepas nak kena combine loan dgn laki aku... proses rumit sket memandangkan laki aku keja kilang jo... operator cabuk... gaji banyak mana sangat... kawen lak kerani cabuk... ahakssss... aku dok hold dulu loan aku takut projek terbengkalai la.. apa la... mcm2 pk... tup tup... Alhamdulillah Pak Lah bg berita gumbira... laju je aku sabmit permohonan utang...
Dalam gumbira... aku mcm sedikit kuciwa la gak... aku dah kol pemaju tanya pasal bayaran... yg aku baca dalam SNP (sales n purchase aggrement) kalu pemaju gagal serahkan rumah kepada owner dalam tempoh 24 bln dari tarikh SNP maka pemaju kena bayar kat owner pada kadar 10% setahun ikut tempoh takat mana lewat tu... so, bila aku kol tanya pasal bayaran tu.. dia mcm kata aku tak boleh klem la memandangkan aku lewat sabmit (submit) loan kepada gomen.. SNP aku bulan nov 06... aku submit loan dalam bulan 6 ke 7 tahun 2007. ada gak la aku kata... aku lewat sabmit loan sbb nak tgk progress umah tu... even aku lewat sabmit loan... tak dak efek pun.. umah tu siap lewat... umah tu sapos dpt CF bln 11 0r 12 tahun 2008 tp CF kuar bln 2... kunci aku dpt bln 4... hmmm aku pun malas la nak soal banyak.. ok je la... dah kita pun tak berapa reti...
Dapat tak dapat klem duit tu tak kisah la.. aku dah tak harap apa2 lg... yg penting... nak masuk n dok umah kecil aku... dengan suami terchenta... n anak tersayang... aku harap... leh dok kat sini smp aku mati la... n hope kawasan sini selamat... aku tgk dah ada pun jiran2 yg duduk dalam 4-5 buah umah.. yg tengah renovate pun ada... aku ???... hmmmm masuk mcm tu je kot... buat benda basic je.... nanti dah siap aku baru antar gegambar kat dalam lak... hehehe hasil kajian, bacaan aku puluh2 buah buku interior designer... baik bahasa mesia, omputih.. cinos pun ada... yg cinos tu soheh la aku tgk gambo je... majalah dari mesia ke.. singapore ke... aku hantam je... janji aku sker... tp dalam banyak2 magazine tu... yg aku mmg beli tiap2 bulan... 'id', impiana, anjung seri, HSH, seni hias, home & deco, designer concept, home concept.. n ada gak majalah kuar jarang2 sekali.. aku pun tak hafal main terjah je.. mcm majalah renovation, home pride, impiana dapur ... apa lagi aaa banyak sgt la... time p kedai majalah.. nampak best aku beli je... but my fav mag tentulah 'id'... best 'id' ni... ada 2 majalah... satu versi english/malay.. .satu versi english/chinese.. so leh pilih mana satu ko nak beli... n gegambar dalam tu pun pergh2 (sempoiiiii) ya la kan.. yg masuk dalam majalah id ni taraf kaiya raiya la... tahap gaban pun ada kot...
Aku suka konsep modern... ntah jd ntah tidak la... nak upah ID tak dak RM... hehehe.. so, aku sebagai RM (my full name) aku sendiri jd ID.... aku rasa tak susah bab memilih konsep, peralatan umah dan lain2 spt cat ke.. sebab aku n cik abe aku satu kepala je... senang cerita... tak yah gaduh2.. aku sker benda tu.. dia pun sker... hehehe... i like.. so, decide bg tumpuan kat living hall, dining hall n kitchen.. konsep itam, merah n putis...
Gambar hadapan... yg park megah kat situ si' Puteri Gunung Ledang'... dalam banyak2 benda kat umah ni... satu je aku kureng suka... car porch dia betul2 depan sliding door... menghalang laluan betui la... ekceli aku sker umah yg leh park 2 keta sekali w/pun aku tak dak la 2 keta... tp nampak luas... ya la.. nanti nak letak 2 HONDA (HONDA WAVE) aku lg.. mana nak taruk...
Snap senget sket... nak tunjuk gak ada tanah 'setoet' (sikit) tepi tu.. hehehe.. ada la l/k 15' belen tanah tepi tu... belakang pun ada belen l/k 17'... tua2 sok dok angan2 la... nak extend bila anak dah ramai... ada cucu cicit... hahaha... kalu umur panjang...

Luas Tanah : 40 x 80 kaki

Luas Binaan : 24 x 40 kaki

4 comments:

naja berkata...

Mana taw satu hari nanti bisnes hang berjalan lancar.. rumah ni jd istana hinggap hang jer. Nun tersergam megah banglo paling perghh kat Kulim sana..

Doa doa..

Laxmi berkata...

santekkk istana hang tu mie... haa sblm ko tunggu time nak xtend tu ko cucuk tanam la terung ka bendi ka leh save duit wat marketing.. ahaks.. anyway i wish u gudlak utk proses mencantikkan bhgian dlm umah hang itew.. nanti aku turun kulim aku roger ko ek.. aku pun nak gak tengok istana ko secara 'live' n bole la aku pinjam pelbagai majalah hang tuh.. haha

paij188 berkata...

cantik, alhamdulillah dah ade rumah sendiri. kami ni tunggu balik malaysia la.

alladiin berkata...

3 hari diperlukan utk baca entry u ni...panjangnya beb..anyway, cantik kawasan rumah tu...suka pagar batu dia..cunnn...