Rabu, 15 April 2009

Alhamdulillah...


Alhamdulillah... anak aku dah selamat jumpa pakar kanak2 tadi... aku p spital pkl 12... hasil dari rekod yang aku dok catit dalam diari asma anak aku tu... huhuhu... inilah adiah untuk anak aku... 'AERO CHAMBER'Aku beli tadi kat wad kanak2 memandangkan stok kat pakar kanak2 dah abih... RM74. Doktor kata kalu beli kat farmasi RM90. Nak tak nak kena la beli... Benda alah ni anak aku kena pakai sehari dua kali. Taruk inhaler kat ujung belah kaler kuning tu... tekan n bg dia sedut 5-10 kali sedut...
Sebenarnya... ari ni mcm aku rasa sentimental... tak tau la naper... ekceli td pas amik inhaler kat bahagian farmasi... aku bawa anak aku p makan sementara nak tunggu pkl 2. pkl 2 nak kena jumpa doktor kat wad kanak2 tu... utk belajar guna 'aero chamber'. Aku p makan kat gerai tepi jalan... malas nak makan kat kantin spital... gerai tu best gak... 'ramai' lauk pauknya... jenis mcm ikan goreng2 satu meja ... sayur2an satu meja besar... kuah2 punyer satu meja besar... ulam2an satu meja... perghhhhh tp bukan itu yg jd perhatian aku...
Masa aku turun dr keta... mata aku menangkap pada sepasang suami isteri yg boleh dipanggil tok n tokwan... aku nampak 'tok' (nenek) tu turun dr kereta dgn sedikit kepayahan.. umur dalam 70an++ sambil diperhatikan oleh si suaminya... aku dok ingat depa mai dgn anak2 ke... pastu aku tgk depa makan berdua... tetiba aku rindu pada tok n tok wan aku... huhuhu... mata aku asyik pandang depa dua je.... Alhamdulillah bahagia hingga ke tua... time nak bayar tok wan tu mai diri sebelah aku nak bayar gak... cepat2 aku soh org tu return duit dia n aku bayarkan.. senyum je org tua tu... kepiluan melanda diriku... rinduku makin menebal... rupa2nya.. dah hampir 2 bulan aku tak balik jengah kedua atuk n nenek ku... bz dengan bunga2an ku.... sian depa berdua tu... tok wan tu pegang kepala anak aku... sembang2 dgn aku kejap... sedekahkan anak aku RM2... (dah selamat masuk tabung)... yang aku salute... dia masih kuat... masih mampu memandu SAVVY rona ijo... perghhhhh. Semoga panjang umur la buat tok n tok wan tadi tu.... juga buat tok n tok wan kesayangan aku... yang telah bersusah payah membesarkan aku dari aku kecil... sampai aku dah jadi mak budak...
Pukul 2 aku terpacak kat wad dah... dah beli aero chamber tu... doktor tu soh tunggu jap... dia nak lawat kengkanak dulu... aku dok kat kusyen tu... ada sorang ibu mai dukung anak dia... nak daftar masuk wad... aku tgk baby tu mcm sihat je... akak tu mai dok kat kusi sebelah aku yg nurse letakkan... anak aku sibuk tanya bb sakit apa... aku soh dia tanya sendiri... ayat dia mcm ni la... 'adik sakit apa adik...'... si ibunya jawab ' adik sakit jantung berlubang'.... Allah.... dalam ati aku.... tetiba aku terpk.. anak aku asma je... aku dah mcm kelam kelibut... betapa ujian sekecil ini buat aku dari Allah aku dah pening.... kemudian, cepat2 muhasabah diriku.... bersyukur itu bukan aku... dan bayi itu bukan anak aku... aku pandang muka baby tu... dia senyum dengan begitu comel sekali... apalah baby yang berumur 6 bulan itu tahu... aku tgk kakak tu (si ibu baby ) tenang saja... siapalah tahu lara dihati dia... Aku doakan baby tu cepat sembuh... sampai balik umah... aku terbayang2 senyuman baby tadi... Aku imagin sampai umur berapakah mampu bayi itu bertahan... Semoga baby tadi panjang umur... nyesal juga tak tanya nama baby tadi... tak sempat sembang panjang baby tu dibawa masuk wad khas... aku tgk pelbagai mesin dalam bilik tu... sian...
Balik umah.. bagi anak aku tido.. terus hadap laptop cari info pasal inhaler... jumpa blog ni... anak dia pun senasib dgn anak aku... harus aku cari juga jus tu... search lagi.. jumpa info pasal sakit asma ni... bagus la blog ni. Info tu sangat berguna pada aku selain dari buku ASMA yang pernah aku beli last month.

2 comments:

naja berkata...

Miza.. tang part tok & tokwan tu.. huhuhu. bergenang ayaq mata aku. Itu la kita p jauh2 mana pun, mesti ingat orang yg membesarkan kita. Jasa depa xleh ditukarkan dgn segunung emas + intan permata.

Aku doakan Nenel sihat selalu.. juga baby itu. Aminnnnnn

Laxmi berkata...

haa mie.. syahdu jer ati aku baca posting nih..
pasal bb tuh.. ayoo sedih kan... kecik2 tak tau apa2 melalui keperitan hidup camni.. aku pun doakan anak ko ngan bb tu cepat sembuh n sihat selalu.. :-)