Khamis, 30 April 2009

HEPI ANIBERSARI...

Alhamdulillah.... April datang lagi... bermakna semakin bertambah usia perkahwinan kami. Semakin bertambah kasih sayang antara kami. Semakin kukuh / erat perhubungan kami. Semakin besar anak kami... hehehe... Sedar tak sedar sudah 5 tahun aku dan dia mengucapkan 'ILOVE YOU' saban hari tanpa jemu... Semoga perkahwinan ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan juga semoga aku masih menjadi isterinya di syurga...
Terima kasih buat suamiku yang sentiasa disisiku, melayan kerenahku, menerima amarahku, mengelap air mataku, memberi tunjuk ajar padaku.... menerima aku dengan sepenuh hati dan menyayangi aku sepenuh hati tanpa mempedulikan kekuranganku... keburukanku... memayungi aku di bawah payung kasih sayangnya... menceriakan aku dengan gelak tawanya... memberi sokongan atas apa yg aku lakukan, membantu aku dalam tugas2 rumah dan juga urusan bunga dip...sanggup bersengkang mata membantu aku w/pun penat bekerja... memontelkan aku dengan bg makan macam2... mengharumkan aku hari-hari dengan kentutnya... hahahaha...( potong yer tengah feeling...jangan marah ekkk bang... gurau je...)... apapun I LOVE U... cinta... (anak aku marah wooo aku sebut cinta laki aku)
Ari tu dihari Ahad... tetiba je laki aku sebut sai HP... dia kata nak repair HP dia... HP dia tu screennya ada prob... pastu dia tanya aku.. ari tu sebut kata nak beli HP murah2 kan... aku kata.. ya la... yg harga RM100 pun tak kisah... nak gantikan HP sony e w550i aku tu... oleh kerana aku ni terlebih rajin.... HP aku tu ari tu dah terkena strengh thinner... aku pun sengal.. time dok kemas2 tu p masukkan s/thinner sekali dgn hp aku dalam besen... sekali tudung tin s/thinner tu tak rapat... abih la tumpah... dahhhh... buka bateri bagai lap dgn kain.. tp dia dah masuk dlm....(kelakar lak ingat... sambil lap hp sambil dok nangis)... bila kering beberapa keypad kat belah depan tu dah keras tak berapa boleh nak tekan... huhuhu... paling prob bila nak send sms... kalu typo ke nak padam balik tak berapa boleh...
Back 2 da stori.. laki aku tanya mana yg juai HP murah2... aku jawab kalu situ tak The Summit, Care4 la... Jusco tentu mahai... so, laki aku ajak terjah Care4... sampai sana.. atur la survey semua kedai kecik kedai besaq... tp aku konpius gak la.. dia dok survey harga sony e w910i... ati tu bunga2 la.. tp tak tunjuk lg la... wakakakak...(jgn marah bang) last2 dpt kedai yg jual paling murah... laki aku terus belikan... soh pilih kaler... wahhhhhhh apa lagi mok cik... kembang la apa yg leh kembang... kalu korang nak tau... aku ni dok idam HP ni dari dia mula kuar dulu lg... punya la minat.. smp print gambar letak dalam purse... n kat meja opis aku... hehehe... time tu harganya 1k++ ler... tak sangka laki aku masih ingat lg pasai HP tu... aku simpan gambar tu dulu dekat2 besday aku ... wahahaha kekonon boh gambar dlm purse nak soh laki belikan la... tp aku faham... dia pun bukan berduit sgt... duit pun dok save utk istana kecil kami tu... aku push2 tanya.. baru pecah rahsia... cik abang aku dapat tunggakan kenaikan gaji utk setahun... oooo patutla... tq la daling... n utk dia.. dia just repair hp dia je... tak beli baru.... dia kata hp dia masih ok... ekceli hp dia sony e w850i tu aku belikan.
Ni la rupa bentuk HP aku... hehehe murah je... sebab beli yg AP nyer... RM580... ok la AP pun... warantinya setahun serba serbi... tanya yg orizinal (waranti dlm mesia je) kata waranti 15 bln... tp screen, camera bagai 3 bln je... wat pe...
i likeeeeeeeeeeee.... 1) kerana laki aku yg belikan... kalu harga 10 pun aku terima dgn ati terbuka.... 2) memang aku suka ler....
Aku sengaja pilih kaler itam kerana leh kongsi2 pakai dgn laki aku... kalu beli kaler merah ke mcm tak macho lak utk laki aku tu....
Ni la hp aku yg dah keras kena s/thinner tu... w/apapun aku sayang hp ni... aku guna lg smp ari ni.... aku suka hp sony e... sbb dia nyer sound... siap dgn bass tu... n of kos la 'W' (walkman)... hp ni ada 3 speaker... tp 2 speaker je utk dengar lagu.. speaker satu kat depan tu utk time cakap2 guna speaker fon... 2nd thing aku suka hp w550i ni... ada lampu.. so, emergency tak dak torchlite ke... just guna je hp... tu yg ralat gak la hp baru aku tak dak lampu... kalu ada lampu tangkap gambar malam pun leh gak guna...
paling aku suka sbb dia jenis pusing bila nak buka... hehehe jarang2 jumpa... w/pun dia tebal mcm big mac... aku sker...
Ni hp Nokia 3100 ni aku guna sebelum aku beli sony 3 w550i... time tu kira best la dpt hp screen kaler kan... hehehe... nak beli mahal2 masa tu tak mampu... hp ni skang mak aku pakai... tp aku rasa mcm dah arwah je pun... dikerjakan oleh adik2ku...

Perghhhh.... yg aku ingat.. satu ketika dulu... zaman ni dapat si butterplai (Nokia 8250) ni memang aku senyum meleret la... HP ni boipren aku kasi... (skang dah jd laki aku)... time tu aku ingat lagi.. trend semua org gantung kat leher... wahahahaha... n time tu zaman orang suka taruk lampu yg kelip2 tu... kalu g supermarket ke... wahhhhh hp bergantungan kat leher... tak kira la tua muda... tp aku tak berani sgt gantung kat leher... sbb pernah jadi budak dekat umah sewa aku tu.... datang peragut terajang dia n tumbuk dia then tarik hp yg dok bergantungan... adoiiiii... mebi sebab aku keja kat tempat yg ari2 aku leh baca mcm2 pasal jenayah sama kot... sbb tu aku ati2 sket kot...
haaaa sambil tu... pesanan untuk kawan2 perempuan... kalu drive tu jgn letak henbeg kat sebelah kusi penumpang atau belakang... even korang tutup tingkap... sebaiknya letak kat bawah dibahagian kaki korang.... drive tu.. alwez lock pintu... n jgn buka tingkap leluas... kalu tgh drive tetiba org tahan cakap tayar pancit ke.. @ dah langgar dia ke...jgn sesekali benti kalu tak sure... pergi ke tempat yg selamat utk cek tayar... kalu dia tahan cakap kata langgar dia ke.. kalu benti jgn buka tingkap luas2.. just buka sekadar boleh dengar suara dia.. n... ready utk pecut kalu keadaan agak tak selamat... n... kalu dia minta boro hp ke nak kol kawan dia ke.. apa ke... jgn bg... kalu eksiden ke.. kawasan tu agak sunyi.. sebaiknya ambil langkah hati2... catat butir2 yg patut... drive ke balai buat repot @ kalu dekat hubungi saudara/kawan utk datang...
utk yg nek moto... henbeg sebaiknya galas dibahagian dalam sweater...jgn letak dlm raga moto @ diantara penunggang dan pembonceng... atau bawa beg yang selamat... mcm aku... time nek moto aku guna beg skulah galas belakang je... hehehe... 4 more safety.. galas kat depan...
utk yg jalan kaki.. time p makan ke apa ke... make sure pegang henbeg di tangan yg tak ngadap jalan... contoh jln kaki.. bahu kanan sebelah jalan raya.. galas beg di bahu kiri.. sbb selalunya peragut lebih mudah tarik kalu digalas di bahu yg sebelah jalan... kalu tempat org ramai... pegang beg n tarik sket ke depan... supaya tak tarik perhatian dr belakang...
kalu boleh elakkan guna pin no kad atm dari nombor yang mudah diteka seperti IC no. elakkan dari nombor yg terdapat dalam beg duit.
(sori la.. tetiba jd penceramah tak bertauliah... melalut plak dah... nanti la kalu rajin aku tulis pesanan lain... hehehe... banyak benar...)
HP aku yg ni... masih lagi berfungsi dengan baik... aku masih pakai smp ke tahun 2009... hehehe... tp sejak dpt hp baru ni.. hp ni masuk laci... aku guna 2 je.. satu maxis, satu celcom. Bukan apa... hp ni satu je tak best... tak leh taip sms berjela... apatah lg mms bagai... pangai aku.. aku beli hp baru pun aku tak akan trade in hp lama... rasa mcm tak berbaloi... beli ribu riban... time p trade in alahaiiiii RM2-3 rat je...

Haaaaa ni HP pertama aku... dibeli dengan duit gaji aku keja kilang... hehehe harga time tu dekat sebulan gaji gak ler... ya la... hp ni time tu harga RM300++... gaji aku sebulan basic keja operator baru RM450.... (dulu kuar ngaji taun 1998... gawat mcm skang la... keja operator pun operator la...) tp hp ni la paling lasak aku rasa... jatuh tu smp tercabut housing... mentennn je... kena baling ke dinding pun pernah... wakakaka... best zaman guna hp ni.. housing tu kira mcm tukar baju la... p pasar malam je sure cari housing hp... hehehe yg gambar katun la... aku suka katun..mickey mouse la.. pooh la... hehehe...
ingat dulu.. nak ubah ringtone... taip la satu2 kod dia.. ahaksss... hp ni pun masih hidup lagi... still fanksyen dgn baik... skang mak sedara aku pakai... dia kata senang... keypad pun sketoi2... senang nak guna... hmmmm orang lama... tp ya la.. hp ni keypad dia soft je... taip sms leh laju je...


Hmmmm dulu aku sukakan NOKIA... tp sejak aku dah tukar guna hp Sony Ericssons ni... aku mcm dah tak leh go on dgn cik N... pernah time aku nak beli adiah kat laki aku.. aku beli Nokia 6280... balik pas dia buka... try dengar lagu...adusssss hancussss... esok terus terjah kedai tu balik.. tukar amik sony e w850i... tak kisah la dia tolak RM50... n ofkos kena top up lg sbb harga dia lebih... pastu... aku terus la dengan Sony E... tak tau la plak pasni ati aku berubah ke... skang mcm dok aim i phone... hehehe... meleleh air liur tgk iklan i fon...
Aku dok aim lappy ngan berokband (broadband)... utk kegunaan aku...

2 comments:

naja berkata...

Hew hew hew (gelak dengki).... meleleh aleyo aku dok baca entry pasai sejarah2 henpon hang ni miza.

Aku minat dgn LG Cookie tuh.. tp setakat yg aku penah guna, hp bertajuk sony E adalah yg terperghhhh di seantero malaya ni. Dok aim nak pakai blekberi ker.... tp mcm biasa semua bajet telah disedut oleh Cik Mai .. hehhe

Amirza berkata...

hehehe... tu arrrrr hp yg aku pakai biasa2 je... nak gak hp canggih manggih.. touch screen ke... leh semak2 email... hehehe... best kan...