Isnin, 19 April 2010

SETULUS KASIHMU...

2 hari cuti aku just lepak umah je dgn anak aku.. berhibernate dalam umah 2 beranak.. mana taknya... kami langsung tak keluar umah.. even pintu depan pun tak berbuka... malas nak kemana-mana.. laki aku keja...

Sabtu tu aku koling 'teacher' anak aku(anak aku marah sebut cikgu) utk tanyakan pasal homework dia... sembang p sembang mai.. cikgu tu cakap prestasi anak aku dalam matematik agak menurun dibandingkan dgn orang lain... cikgu tu kata sejak aku asyik balik lewat ni prestasi dia down sikit... pas sembang dgn cikgu tu.. aku panggil anak aku tanya dia.. dia kata dia tak pandai... tak apa.. aku tak marah dia... aku kata ibu akan ajar... so, ari tu aku main game teka2 no 1-10 (in malay n english) suka ati betui dia.. aku tulis besar2 kat white board sekali dgn ejaan dia then soh dia teka.. then buat 2 ruangan utk tanda tekaan dia betul @ salah... dalam lebih kurang 50-60 kali tu.. ada la dalam sepuluh salah teka.. tu pun bila aku sebut dalam bahasa melayu.. dia mcm teragak2.. bila sebut in english leh lak dia cari nombor tu... Untuk bacaan aku rasa dia ok la... Dorang gunakan kaedah "BACALAH ANAKKU"... sejak kebelakangan ni selalu dia dia dapat 3 star.

Ahad - aku tak buat apa sangat.. kemas umah sikit2... lipat baju... awal tu aku dilanda sakit perut ya amat sangat... sampai tak leh nak jalan pun.. gagah paksa diri gak t/hari tu bangun sbb anak aku lapar nasi... just bg dia makan nasi, telur dadar n kicap.. tu pun dia kata sedap... dia kata 'tq ibu'.. sbb fav dia telur pizza (telur dadar)... ada sekali tu aku berehat atas katil... sakit sangat smp keluar air mata aku.. dia datang.. tanya ibu sakit perut ke... aku angguk je.. dia tarik baju dia.. lap air mata aku.. gosok2 kepala aku.. then aku nampak dia pergi almari aku.. ingat dia nak buat apa.. aku perati je... dia amik kerusi.. mcm mencari sesuatu atas almari solek tu... dia datang kat aku.. pakaikan cincin bear tu kat jari kelingking.. then sayang pp aku.. dia cakap danial sayangggg ibu.. nanti kalu ibu tak larat makan bgtau ya.. danial suapkan utk ibu.. aku ketawa je.. lagi la laju air mata aku... sambil jari kecil dia mengesat air mata aku... pastu dia pesan lg.. kalu tak larat lipat baju biar je... nanti danial lipatkan sbb aku belum siap lipat baju.. benti sekejap sbb sakit perut sangat.... huhuhu sungguh tersentuh jiwa aku ari ni...

sesungguhnya... kanak-kanak sekecil itu mengerti erti kasih sayang... aku harap dia akan menjadi anak yang soleh... aku tak pernah mintak apa2 dari dia.. sekadar harapan aku kelak dia menjadi anak soleh dan menyayangi aku setulus hatinya...

7 comments:

Laxmi berkata...

sob sob... sayang kan tengok anak2 camniih.. bagus Danial la mie.. bertuah hang anak rapat ngan hang.. bes sgt baca.. yes semoga Danial jadi anak soleh dan dengar cakap ibu ngan abah dia :)
aritu si kenit aku pun balik dr skulah tiba2 jer masuk rumah meraung.. aku kompius pi tanya dia y baby crying?.. dia jawab kat aku.. because i love u so much amma.. then terus mai peluk aku.. mula la mak ngan anak nangis.. huhuhu terharu!

Laxmi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Laxmi berkata...

aku terpost 2 kali komen sama tu yg aku dilit satu ye mie.. takmo menyemakkan :D

umieliza berkata...

terharunya....anak aku pun kadang suka gak wat aksi2 mcm tu.. terasa plak diri disayangi..huhuhu

AMIRZA-KRAF berkata...

kan... kan... syahdu woooo... tetiba je pk.. dah besar anak aku... huhuhu...

harap esok dpt bini tak la lupa kat aku...

naja berkata...

HAHAH MIZA. ELOK2 SYAHDU SYAHDAN GITU PLAK DISOUNDNYER... KEKKKEKE.

AKU RASA SEMUA IBUPUN BEGITU.. MENGHARAPKAN YG TERBAIK UNTUK ANAK2NYER.. SEBAGAI ANAK PLAK TAK KISAH LA SIAPA KITA DIMILIKI@ MEMILIKI.. JGN LUPA PADA IBUBAPA.

AMIRZA-KRAF berkata...

ya betulll naja... sedih bila dengar cerita macam2 pasal anak yg lupakan ibu bapa.. tetambah yg tak dak ibu mcm aku ni lagi la terasa.. huhuhu...

kepada yang masih ada ibu dan bapa... berbaktilah selagi mereka ada... kelak jangan menyesal dikemudian hari...