Rabu, 21 Oktober 2009

DAPUR...

Perhatian kepada kekawanku baik yang mengandung ke yang tak mengandung ke... akhirnya aku mengalah pada permintaan kalian. Mana taknya hari-hari aku ditanya soalan sama. Nak buat entri berpassword khas untuk kekawan aku tak reti... maaf ya... So, layan je la ya...

Ni selepas pasang kic kab n buat wayering... tingkap tu asal 3 panel tp aku ketuk jdkan 2 panel sbb tak muat utk kic kab atas tu...
Ni selepas proses mengecat undercoat. Plan asal nak cat je keseluruhan dapur tu.. tak nak pasang tiles kecuali bahagian hood sahaja... tu yg undercoat dicat semua tu...
last2 selepas dicat warna merah.. aku nampak kekurangan seri... terjah kedai cari tiles plak... pusing-pusing 4-5 kedai baru dpt tiles merah spt yg aku nak.. susahnya nak cari tiles merah... first aku beli dr satu kedai lain.. balik umah aku tgk tak cantik.. sib bek kedai tu bg aku return n bayar balik full payment.. tidak rugi aku...

Sila abaikan peti ais aku yg 'setoet' (kecik) itu... kic kab tu telah silap diukur makanya aku tak dpt la merasa utk beli peti ais sebesar gajah... hanya leh up yg 2 pintu peti ais pattern lama je... yg lebar lebar tu tak dpt la merasa...
Yang semak2 tu abaikanlah ya... belum siap sepenuhnya... ada lg yg perlu dibeli tambah utk kemaskan lg dapur tu...
Top kic kab aku tu tak berapa shining... sebabnya... sebabnya... aku beli tiles gred A tapi kedai bagi gred B... huhuhu... ekceli tiles tu sama je pattern... tp ada beza pada kilauan dan kualiti dia... bila dah siap pasang baru aku n laki aku pasan... aku bawa pergi check dgn kedai.. dia akui gred B... Bangang kan... nyesal gak la tiles utk top tu aku serahkan resit pada kontraktor kic kab utk amikkan... benda2 lain aku amik sendiri.... sbbnya tiles tu berat.
Minta maaf la gambar blur kodok... camera aku lama nyer... dalam gelap tak berfungsi dgn begitu baik... umah aku ni siang malam sama je.. kena buka lampu.. gelap gelita..
Aku ada satu angan-angan yg entah bila akan kesampaian... makanya aku ni idak la selalu memasak... aku ingin gantikan tempat untuk microwave itu dgn akuarium ikan air masin... sudah ku jengah-jengah kedai akuarium.. wahhhh cantiknya... tp reganya cantik juga... boleh ke haaa buat akuarium kat kic kab... :) bestnya ada nemo berkejaran disitu...
Jika diberi pilihan untuk mengecat lagi.. aku tak ingin lagi mengecat warna merah... sungguh la renyah disitu... dah la kena ada undercoat bagai... nak dapatkan warna yang sekata dan cantik kena double 3-4 kali...
Memandangkan kontraktor ni agak veteran tp blum smp tahap warga emas la... so, dia tak berapa biasa dgn konsep modern... Jd aku n suami bg dia buat kic kab je... tu pun idea kic kab kena aku gak bg mcm utk bar kaunter...lain cari sendiri n bg idea sendiri... mcm hood, hob, sink, tap, tiles, glass tiles, pemegang pintu dll kami cari n beli sendiri...tak salahkan dia la sbb dia bukan ID... Bg aku harga dia bg quite ok la sbb dia ada kilang dia sendiri...
So, inilah hasil dari aku dan suami yang tak pakar dalam ID... untungnya kami sama-sama minat modern konsep... even umah aku tak berapa modern la kot jdnya.. hehehe... hantam sajala labu...
Nanti aku tunjuk bahagian lain plak ya.... bersambung..... >>>>>

15 comments:

alladiin berkata...

wahh..lepas ni, baru le bersemangat nak masak SETIAP hari kan!!! haha... cabaran tu..

AMIRZA-KRAF berkata...

hahaha... tau tak pa... dah lama lu sepi je bro..

zoelalisa berkata...

wah, cntiknye dapur!! ble nk wt houz warming... :p

zoelalisa berkata...

wah, cntiknye dapur!! ble nk wt houz warming... :p

naja berkata...

haaaaaaaaa! aku rs mlm ni aku dpt tidor lena dari dok memikirkan cemana rupaparas kickab hang tu. thanks darling.. satu cabang mengidam ku telah disempurnakan oleh hang... hikhik

AMIRZA-KRAF berkata...

Zoelalisa - TQVM.. ala.. mai je tak yah time wat houz warming... terjah je...

Naja - semalam tido lena tak.. hehehe.. tak dak gah tara mana pun kic kab aku tu.. biasa2 je.. bahagian lain tunggu siri lain ya...

TiNiE berkata...

waaa lawa lawa...
merah cantik nooo..terangkat u ollss...syiook leh buat bar gitu, dapow umah aku kenit setoet mie ooii angan2 jerla nak buat bar kaunter..huhuhu tahniah tahniah

AMIRZA-KRAF berkata...

TQVM tinie... tp umah hang dah gah skang... yg penting ada itu LCD lorrrr.... :)

azean berkata...

huwaaaa ... muntah darah dah aku .. mmg kic kab tu pergh tahap membunuh!!! .. aku x sure leh tahan kezelesan ke idak bila tgk sudut umah ko yg lain nnt .. hahahaha

AMIRZA-KRAF berkata...

hehehe... muntah darah tak per.. merah sama dgn kaler cat... tak dak la gah mana pun bahagian umah yg lain...

tqvm kat cik abe aku yg rajin dok menten kebersihan n kekemasan umah tu...

AQisH berkata...

wahhh..santeknyerr dapur diaa..i likee..very the modern ;-)

AMIRZA-KRAF berkata...

TQ kak Qish... datang utara moh le singgah umah :)

Laxmi berkata...

huhuhu.. cantek n i am very da jeles.. hak hak hak :P

Azie berkata...

nice kc.. amirza. kc ni kc lama eh? u redo n cat baru? apa material kc u? bkn apa, my kc tu abs. wuz thinking to repaint tp x sure shud guna paint jenis apa. kena apply undercoat gaks eh?

AMIRZA-KRAF berkata...

Laxmi - tq lax.. tak yah jeles.. rumah ko lg perghhh... jom tukar umah nak? mueheheh permintaan maut...

Azie - tak.. kic kab baru.. baru pindah masuk.. Azie nak cat kic kab ke cat dinding???